Vad är skumschampo? Lär dig att tvätta bilen med skumschampo

Bilvtätten blir lättare med effektiv skumtvätt
Bilvtätten blir lättare med effektiv skumtvätt

På sommaren har du kanske en lätt smutsad bil som behöver bli fin fort, men hur gör du? Svaret är: skumtvätt – prova den nya metoden en gång och du är fast.

Vi vet alla hur det är, på sommaren är bilen inte direkt jättesmutsig men ändå inte ren och snygg. Det finns pollen i luften, damm som blåser runt och kanske en och annan insekt som dött hjältedöden mot fronten.

Bilen behöver tvättas men du vill att det ska gå kvickt. Och då kan vi rekommendera en ny metod som snabbt blivit populär i Sverige – skumtvätt.

Nedan beskriver vi steg för steg  hur man gör,  det är en enkel metod att skumtvätta. Det behövs ett speciellt verktyg till högtryckstvätten, den så kallade skumlansen, och ett bilschampo som är anpassat för en skumlans som t ex Turtle Wax Snow Foam Shampoo Hybrid. Men resten är lätt, prova en gång och sedan är du fast. Att tvätta med skumschampo är både enkelt och skonsamt.

Skumlansen kostar några hundralappar och finns till alla de stora tillverkarna av högtryckstvättar. Skumlansen har en behållare för schampo och drar även in luft för att få en "gräddig" konsistens av tvättskum.

Även en lätt smutsad bil har sannolikt en del bromsdamm i fälgarna. Vi börjar därför tvätten med att spruta på Turtle Wax Redline Wheel Cleaner. Medlet är skonsamt och fritt från syra men ändå riktigt effektivt. Låt fälgtvättmedlet verka några minuter, när färgen skiftar över till rött är det dags att spola av.
Det finns en liten hinna av vägsmuts nedtill på bilen, liksom en del insekter som fastnat. Vi använder Turtle Wax Micro Power Avfettning för att lösa upp smutsen. Avfettningen är effektiv mot asfaltfläckar och går att använda på en spolplatta.

Efter att ha sprutat på avfettningen har det gått de minuter som behövs för att fälgrengöringen ska ha löst upp bromsdammet. Blås på med högtryckstvätten – bilägarens bäste vän.  Även avfettningen har fått de minuter som behövs för att lösa upp smutsen. Vi spolar med högtryckstvätten, nerifrån och uppåt. Upplöst smuts ska rinna över en ren yta, annars kan smutsen hugga fast igen.

Turtle Wax Snow Foam Shampoo Hybrid blandas efter anvisning, cirka 10:1 (tio delar vatten på en del skumschampo). Medlet är drygt och det finns ingen anledning att överdriva doseringen.

Vattentrycket på högtryckstvätten behöver skruvas ner, annars blåser skumschampot iväg alldeles för långt. Det finns en justering på skumlansen för mängden luft och där får man leta sig fram till rätt inställning för att få ett tjockt, "gräddigt" lager av skumschampo.

Skumschampot Turtle Wax Snow Foam Shampoo Hybrid kan få verka några minuter, sedan tvättar man som vanligt med tvättsvamp. Det går även att använda en tvätthandske, som på bilden. Turtle Wax Miracle Wash Mit har fördelen att sitta säkert på handen och man riskerar aldrig att tappa tvätthandsken på golvet.

Efter tvätten sköljs allt tvättskum bort med högtryckstvätten. Rikligt med vatten och lågt tryck funkar bäst. Spola uppifrån och ned.

För att snabba på tvättandet och få ett skyddande vaxlager använder vi Turtle Wax Dry & Shine Rinse Wax. Spraya relativt snålt och på lite avstånd för att få ett jämnt resultat. Snabbvaxet är drygt och man får inte bättre glans genom att överdriva mängden.